14 maart 2019

Malware; op welke manier bedreigen cybercriminelen je IT?

Virussen, wormen en Trojaanse paarden zijn allemaal vormen van malware. Het overgrote deel van malware is gemaakt om op een snelle en vooral illegale manier geld te verdienen door gevoelige en vertrouwelijke informatie te stelen van computers en mobiele apparaten van achteloze gebruikers. Malware kan ook gebruikt worden voor cybervandalisme, e-spionage, hacktivisme, cyberoorlog en andere variaties van digitale cybercriminaliteit.

 

Hoe komt malware op je systeem binnen?

Malware komt binnen op je computer door het downloaden van dubieuze bestanden, het bezoeken van geïnfecteerde websites of door e-mail waarin een schijnbaar onschuldige link of bijlage zorgt voor digitale ellende. De meest voorkomende vormen van malware zijn de virussen, Trojaanse paarden, ransomware, spyware en wormen.

 

Virussen

Een computervirus komt binnen via een zogenaamde executable. Dit houdt in dat het virus op een systeem aanwezig kan zijn maar pas actief wordt als de gebruiker het geïnfecteerde programma opent. Virussen komen vaak van internet en verspreiden zich zodra een bestand wordt gedownload, het delen van bestanden met collega’s of via een e-mailbijlage.

 

Wormen

Een worm is vergelijkbaar met een virus. Ook een worm verspreiden zich van computer naar computer, maar in tegenstelling tot een virus, kan het reizen zonder de hulp van een persoon; ze repliceren zichzelf en infecteren zo meerdere computers op een netwerk. Daarmee richten ze grote schade aan. Netwerk-wormen gebruiken vaak computernetwerken om zich te verspreiden. Ze vertrouwen daarbij op veiligheidsfouten zoals verouderde besturingssystemen en nooit geïnstalleerde antivirusprogramma’s. Bijkomend nadeel is dat ze vaak netwerkverbindingen enorm vertragen.

 

Trojaanse paarden

Een Trojaans paard is geen virus. Het is een schadelijk stuk software dat eruitziet als een echte toepassing. In tegenstelling tot virussen repliceren Trojaanse paarden zichzelf niet, maar ze kunnen net zo destructief zijn. Trojaanse paarden gaan er niet alleen vandoor met je gevoelige gegevens, ze kunnen ook de deur tot jouw systeem openzetten voor cybercriminelen. Ze worden ingezet om toegang te krijgen tot financiële en persoonlijke informatie op je computer.

 

Ransomware

Ransomware gijzelt je systeem en vereist losgeld om je systeem weer ‘vrij te laten’. Het vergrendelt je computer en dreigt je gegevens te vernietigen mits je betaalt om weer over je bestanden en gegevens te beschikken of om je computer weer te kunnen gebruiken.

 

Spyware

Spyware verzamelt in het geheim persoonlijke informatie over je online activiteiten, zoals je internetgebruik. Het logt toetsaanslagen via een proces dat ‘key logging’ heet. Op die manier komt het achter je wachtwoorden en andere gevoelige gegevens.

 

Wat te doen?

Windows 10 biedt goede bescherming tegen allerlei soorten malware. Zorg wel altijd dat je de laatste patches en updates installeert. Als je dat niet doet is je computer – en daarmee je bedrijfsnetwerk – in no time een makkelijk doelwit voor malware. De beste bescherming bestaat echter uit een combinatie van verschillende oplossingen. Welke dat zijn hangt af van jouw situatie.