31 oktober 2018

Topsport en data: wat kunnen we leren?

Niet alleen spreek ik voor mezelf maar ook voor veel van mijn collega’s, we hebben allemaal een hartstochtelijke liefhebberij voor twee hobby’s: techniek en sport. Zelf beoefen ik zoveel mogelijk balsporten en ben ik gek op wielrennen en mountainbiken. In de topsport zie je techniek steeds verder integreren. Technische ontwikkeling zorgt ervoor dat sport steeds verder evolueert: betere materialen, meer inzicht, meer budget, en de in mindere mate toegestane tijdelijke menselijke verbeteringen zorgen ervoor dat we steeds verder gaan en beter worden.

 

Ook in de analyse van de sportprestaties van teams en individuen zijn we steeds sterker. Door sensortechnologie en camera’s kunnen topatleten en hun teams tot in het piekfijne bekijken wat er fout gaat, en wat goed, om zo nóg beter te kunnen presteren. De gegevens die we tijdens sportwedstrijden verzamelen bekijken we vooralsnog zelf via schermpjes, om vervolgens actie te kunnen nemen. Al snel zullen deze acties worden geautomatiseerd en gerobotiseerd. En daarna is het een kleine stap naar zelflerende systemen die ons leren nog meer uit ons lichaam te halen.

 

Altijd sneller en verder

 

Terug naar mijn hobby fietsen: ik wil altijd sneller en verder. Dat doe ik door serieus te trainen met de beperkte tijd die ik heb. Net als in mijn bedrijf heb ik veel inzicht nodig om beter te kunnen worden. Gelukkig hebben we sensoren, fietscomputers en apps! Ik wil graag mijn ervaringen delen met twee moderne fietscomputers die ik gebruik tijdens het fietsen.

 

Garmin Edge 820 versus Wahoo Elemnt Bolt

 

Garmin is een grote, oude beursgenoteerde multinational, opgericht in 1989 en profileert zich als een van de grootste producenten van ‘gps-devices’ ter wereld. Wahoo is opgericht in 2009 en profileert zich als een bedrijf gericht op fitness.

 

De Garmin Edge 820 en Wahoo Elemnt Bolt doen technisch gezien niet veel voor elkaar onder, ze bieden beide meer dan voldoende functies die je nodig hebt bij het fietsen. Garmin heeft een kleuren touchscherm, Wahoo een monochroom scherm zonder touch. Maar er is één heel belangrijk verschil: De Wahoo is uiterst gebruiksvriendelijk, met een uitstekende app op je smartphone kan je je fietscomputer instellen. Wahoo probeert de gebruiksvriendelijkheid van Apple en Microsoft apparatuur te benaderen. Garmin daarentegen, lijkt veel minder nagedacht te hebben over de gebruiksvriendelijkheid.

 

Ik heb de Garmin Edge 820 altijd met plezier gebruikt, alleen deed ik uiteindelijk geen pogingen meer om even snel een route op de Garmin te zetten, veel te omslachtig. De ingebruikname en het bijstellen van Wahoo is een verademing ten opzichte van de Garmin. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de uitgebreide integraties van de Wahoo. Moderne bedrijven maken software altijd cloudbased, ontwikkelen zoveel mogelijk integraties en hebben een zeer hoog tempo in doorontwikkeling. Het koppelen van Wahoo met Apple Health, Strava, TrainingsPeaks of Komoot is eenvoudig en werkt zeer goed!

 

Blijf bij met ontwikkelingen

 

‘In Technology, Small Fish Eat Big Fish’. Businessmodellen digitaliseren en ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Zorg ervoor dat je snel bent, de juiste keuzes maakt, goede (IT) partners kiest en (cloud) software kiest die meebeweegt met de ontwikkelingen. De grootste is niet meer de beste, flexibiliteit en snelheid overwint!