15 november 2018

Meer doen met data

Het inzetten van data bij je bedrijfsvoering. Je hoort er steeds vaker over, maar moet je daar nu iets mee? Kan je daar echt voordeel mee behalen? En hoe werkt dat dan?

 

Data is overal

Ieder bedrijf verzamelt data. Online houd je waarschijnlijk bij hoeveel bezoekers er op je website zijn geweest en hoe lang, hoeveel keer er is geklikt op een LinkedIn-campagne en doe je ieder kwartaal aangifte bij de belastingdienst. Maar ook offline houd je data bij; of dat nu het aantal spijkerbroeken is dat je verkocht hebt op een dag of de kilometers die je zakelijk gereden hebt. Data is overal. En door de data die je verzamelt te koppelen en te visualiseren, krijg je extra inzicht. Met dit extra inzicht kun je bijvoorbeeld je beslissingen beter onderbouwen of tijd – en geld – besparen.

 

Wat is business intelligence?

Volgens Wikipedia staat business intelligence (BI) voor het verzamelen van gegevens binnen de eigen handelsactiviteit. Het is het proces van gegevens omzetten in informatie, dat vervolgens leidt tot kennis en daarmee kan aanzetten tot adequate actie. Het doel is om competitief voordeel te creëren en om organisaties slimmer te kunnen laten werken.

 

Van data naar inzicht

Natuurlijk kun je met Excel je data verwerken. Maar Excel is nooit gemaakt om ingezet te worden als business intelligence tool. Met Excel heb je al snel weer zo’n ellenlange (en brede) sheet vol duizelingwekkende getallen en codes. Met BI-tools als Microsoft Power BI, Qlikview en Tableau kun je deze soep van cijfers snel en efficiënt analyseren en visueel maken. Zo verander je data in inzicht.

 

Machine learning

Onlangs heeft Microsoft aangekondigd Power BI uit te breiden met zelflerende functionaliteit, waaronder zogenaamde ‘artificial intelligence’ en ‘machine learning’. Met deze nieuwe functies is het mogelijk om bepaalde patronen in in teksten, afbeeldingen of andere soorten data te herkennen. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de reviews van klanten te analyseren- om in één opslag te zien waar problemen liggen. Daarnaast kan Power BI in de toekomst belangrijke soorten data (KPI’s) automatisch herkennen en visualiseren.

 

Valkuilen, maar ook enorme potentie

Ja, er zijn valkuilen. Het creëren van inzichten zonder bedrijfsbehoefte of het koppelen van de verkeerdere data zijn daar twee voorbeelden van. Maar wanneer je business intelligence goed implementeert in je organisatie, de juiste gegevens visualiseert en BI ook werkelijk onderdeel is van je bedrijfsprocessen en decision-making heeft het een enorme potentie.

Wil je weten wat die potentie is, hoe je begint met BI en wat de juiste tool is voor jouw organisatie?

 

Download dan hier het whitepaper ‘Doe meer met data’ >>>

 

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over hoe je business intelligence kan inzetten? Wij kunnen je helpen met het verkennen van de mogelijkheden binnen jouw organisatie en de implementatie van de juiste tools om de mogelijkheden maximaal te kunnen benutten. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.